women s face while massaging
Szépség

A parfüm mesterei


Napjainkban a világon körülbelül 350 parfümkészítő nagymester fáradozik újabb és újabb illatkompozíciók összeállításán. Százezer ember közül, egy ha akad, aki megfelel erre a munkára.

Az illatmesterek legalább hat évig tanulnak, és a kémiai szaktudáson túl 2-3 ezer illatanyagot is képesek megkülönböztetni. 1970-ben Versaillesben alapították meg azt a főiskolát, amely az illatérzékelőket, azaz az orrokat kiképzi. Ezeket a szakembereket a parfümgyárak szinte eldugják a világ elől, úgy őrzik őket, mint az atombomba-gyártásának tudósait http://www.drdiag.hu/kereso/diagnosztika.adatlap.php?id=75426. Tudásuk szinte felbecsülhetetlen, ha kifecsegnek egy-egy titkos parfümreceptet a gyártó milliárdokat veszíthet. Sok ember képzeletében egy nagyorrú személy képe jelenhet meg, aki egyfolytában szaglászik a levegőben.

Ez persze nem fedi teljesen a valóságot, de tény, hogy az ilyen emberek orra nagyobb az átlagosnál. Nagyon fontos a különleges szaglóérzék. S hogy mit kell tudnia egy orrnak? Nagyon sok illatot meg kell tudni különböztetni egymástól. Ezenkívül nagyon vigyáznia kell magára, hiszen elég egy enyhe nátha, és oda a fantasztikus szaglóérzék. Ráadásul nem ihat kávét, teát és nyilvánvalóan nem is dohányozhat, hiszen az rontaná szaglási képességeit. A laboratóriumok mélyén a mestereknek egy-egy parfümöt, egy-egy illatot néha csak egy álmodozó vázlat alapján kell elkészíteniük.

Rate this post