female athlete on workout with dumbbell
Fogyás

Félrenyelés – A legfontosabb a megelőzés!


A gyerekeket érintő egyik leggyakoribb baleset a félrenyelés. Ennek súlyossági foka széles skálán mozoghat: szerencsére többségében következmények nélkül, köhögés kíséretében távozik a lenyelt tárgy a légutakból, néha azonban tragikusan is végződhet egy ilyen félrenyelés.

A legfőbb bajkeverők

Baj legtöbbször akkor történik, ha szaladgálás vagy játék közben a gyerek valamit eszik, rágógumizik, esetleg cukorkát szopogat. Figyeljünk tehát oda, hogy ez ne történhessen meg, így nagy ijedséget spórolhatunk meg magunknak. Apróbb falatok, tárgyak felszippantása is veszélyes lehet: mogyorót, rágcsálnivalókat, kisebb méretű játékokat vagy azok alkatrészeit ne adjunk 3 év alatti gyereknek https://hu.wikipedia.org/wiki/Zs%C3%ADrsz%C3%B6vet. Játékokra a gyártók rá is írják, hogy három éves kor alatt nem javasoltak fulladásveszély miatt, ugyanez a körültekintés szükséges tehát a darabos ételek esetén is.

A megelőzés a legfontosabb

A félrenyelésre is igaz, hogy jobb félni, mint megijedni: a baj könnyen megelőzhető egy kis előrelátással. Fontos, hogy hároméves kor után is csak nyugodt körülmények között, ülve, felnőtt felügyelete mellett nassoljanak, étkezzenek a kisgyerekek. Az  ilyen balesetek, tragédiák többsége elkerülhető lenne példamutatással is www.cmaj.ca.

A megelőzés mellett nagyon fontos, hogy ha mégis megtörténik a baj, akkor a szülő vagy a helyszínen tartózkodó felnőtt megfelelő elsősegélynyújtásban részesítse a gyermeket.

Elsősegély a bajban

Ha az elzáródás részleges, a lenyelt tárgy mellett levegő tud áramolni a be- és kilégzés során, de a beteg sípoló-búgó hangot ad ki, amelyet köhögési roham kísér. A következő lépéseket gyerekek és felnőttek esetében is megtehetjük ilyenkor:

Ha az elzáródás teljes, akkor az azonnal megakadályozza a légzést www.who.int. A balesetet szenvedő ilyenkor a torkához kap, tekintete rémültté válik, kétségbeesve küzd a levegőért. Arca kezdetben kipirul, majd szederjes (kékes-lilás) lesz, a nyaki vénák kidagadnak. Az oxigén hiánytól zavarttá válik, összeesik, elveszíti az eszméletét, és rövid idő múlva meghal, ha nem történik beavatkozás.

Rate this post