View of doctors desk 1
Egészség

Lelkünk rajta


A testi-lelki egészség megőrzésének legfontosabb tudnivalóit foglalja össze huszonöt fejezetben a Sokszínű egészségtudatosság – Értsd, csináld, szeresd! című tanulmánykötet, amelyet pénteken mutattak be a Magyar Tudományos Akadémián (MTA). Napjainkban mindenkinek az élet több területén is helyt kell állnia: a munkahelyen (vagy éppen több munkahelyen), otthon, a párkapcsolatban, a háztartásban egyaránt számtalan tennivalónk van.

A szerhasználat felé vezető úton az első lépés a kipróbálás. Ezt követően azonban meglehetősen nagyok az egyéni különbségek: vannak, akik beérik a tapasztalatszerzés egyszeri élményével, mások alkalmi fogyasztókká válnak, megint másokat pedig ellenállhatatlanul rabul ejt a függőség. Vajon mi okozza ezeket az egyéni különbségeket?

A testi jelzéseink többet árulkodnak rólunk, mint ahogyan azt gondolnánk! Beszélgetéseink során információk áradatát zúdítjuk beszélgetőpartnerünkre: tudatosan átgondoljuk a mondanivalónkat és szavainkból mondatokat formálunk. Csakhogy a kutatások alapján a szavakkal kifejezett tartalom pusztán a 7%-a a teljes üzenetnek! Ha a cyberbullying szóra rákeresünk az interneten, számos húsba vágó esetleírást és híradást olvashatunk. De mit is jelent pontosan a szó, és miért lehet veszélyesebb, mint egy szokványos iskolai zaklatás? Ennek jártunk most utána.

Míg a felnövéshez közeli csemeték a „melyikre menjek”, „hogyan szerezzek olcsóbb hetijegyet”, „vajon elférek-e a cimborám sátrában” kérdéseken törik a fejüket, addig a szülőket a szokásos aggodalmak gyötrik. „Elengedjem, vagy ne engedjem?” „Milyen feltételeket szabhatok?”  Sátor és hálózsák, mint „luxusszállás”… Hangosan bömbölő zene, hömpölygő tömeg… Idegenekkel való osztozás a vizesblokkon. Ezek a nyári fesztiválok elengedhetetlen, ám elsőre nem túl vonzó kellékei. Akkor mégis miért szeretjük és várjuk évről évre a fesztiválszezont?   A vizsgaidőszakot megszeretni nem lehet, csak megszokni. Összeszedtük egy csokorra való tippet, amivel talán könnyebben átvészelhető ez a jó pár nehéz hét.

Órák hosszat csak szöszmötölünk, énekelünk, rajzolunk, netán kötünk vagy horgolunk. Annyira belemerülünk, hogy észre sem vesszük, ha szólnak hozzánk és csak szaladnak az órák. Boldogok vagyunk. De a flow élmény igazi specialistái a különböző alkotó művészeti ágak képviselői.   Egyre nehezebb a szülőknek észrevenni, hogy a gyerekük a normál keretek között, vagy már függőségből játszik a számítógépen. Érdemes tehát időben közbeavatkozni, mert ha kialakul a szenvedélybetegség, onnantól kezdve már sokkal nehezebbé válik a kezelése is.

Rate this post