male breaking cigarette
Szépség

Ne gyújtsunk rá!


Miközben a dohányzás lassan visszaszorul, a nikotin tartalmú elektronikus cigaretta egyre jobban terjed. Hívei szerint több mindenre használható: előmozdíthatja a leszokást, helyettesítheti a cigarettát vagy csak segítheti az ellazulást. A szakemberek ugyanakkor mást mondanak.

Magyarországon a fiatalok körében a cigaretta után a vízipipa a második leggyakrabban használt dohánytermék, ami a tévhitekkel ellentétben szintén káros az egészségre. A vízipipázás károsítja a légzőrendszert, csökkenti a tüdőfunkciót, rákos megbetegedésekhez vezethet, sőt a közös használata fertőzéseket is okozhat! Emellett a vízipipa szervezetünkre gyakorolt hatása egyéb tényezőktől is függhet.

Nem igaz, hogy a vízipipa egészségesebb a többi dohányterméknél, hiszen a tévhittel ellentétben a nikotin legnagyobb mennyisége megmarad a beszívott füstben https://hu.wikipedia.org/wiki/Doh%C3%A1nyterm%C3%A9kek! Akik rendszeresen, azaz naponta vízipipáznak, azok a függőség jeleit mutatják. Füstnek látszó párát bocsájt ki. Lehet illatos, lehet nikotinos… És nem olyan ártatlan, mint amilyennek tűnik. Igen, ez az e-cigaretta. Összegyűjtöttünk néhány fontos dolgot, amit érdemes tudni erről a dohányzást imitáló kütyüről.

Ma már mindenki hallott róla, hogy a dohányzás tüdőrákot okoz. Valószínűleg kevesebben tudják viszont, hogy a dohányfüst többé-kevésbé minden szervet károsít, például csontritkuláshoz és gyomorfekélyhez is vezethet hu.wikipedia.org. Röviden összefoglaljuk, hogy a dohányzás mely belső szervekre és folyamatokra jelent veszélyt. A vízipipázással kapcsolatban s zámos féligazság és hamis információ kering a köztudatban . A szórakozóhelyek, illetve boltok úgy hirdetik ezt a keleti eredetű szokást, mint egy egészséget javító tevékenységet. Ez egy a négy tévhit közül, amit a vízipipázásról terjesztenek. Lássuk a többit is!

A dohányzás daganatot okozhat, közrejátszik szívbetegségek, érrendszeri megbetegedések és más egészségügyi problémák kialakulásában hu.wikipedia.org. A terhesség alatti dohányzás azonban hatványozottan káros, hiszen mind az anya, mind a baba egészségére súlyos terheket ró: növeli a koraszülés , a veleszületett rendellenességek és a hirtelen bölcsőhalál kockázatát is. A Dohánytermékeket Utánzó Elektronikus Termékek (DUET) nem bocsátanak ki füstöt és nem tartalmaznak dohányt, mégis rendkívüli módon terhelik a szervezetet. És ami még elgondolkodtató: ma Magyarországon egyre többen használják őket a tradicionális dohánytermékek helyett és mellett.

Orvosi szempontból a dohányzás ugyanolyan drogfüggőség mint a kokain vagy heroin használat, sőt más szempontból még veszélyesebb is ezeknél a kemény drogoknál. Az alábbiakban bemutatjuk a pszichés és a fizikai függőség hátterét, az addikció gyors kialakulásának miértjeit.

Rate this post