girl with long wavy hair on pink background 1
Szépség

Szoknyadivat


A szoknya a legnôiesebb ruhadarabok egyike, amelyet jobbára csak egyes népviseletben hordanak férfiak. A fogalom szimbolikusan is a nôket jellemzi, ahogy a nadrág elsôsorban a férfiakat. A szoknya lehet szûk vagy bô, klasszikusan elegáns vagy romantikusan csábító, lehet nappali és estélyi öltözet.

Bandi Kati iparmûvészt a szoknyadivat sokféleségérôl kérdeztük.

– A hosszú idôn át divatos szûk szoknya a kézenfekvô legbanálisabb megoldás, amin az összes beavatkozást sokáig csak egy slicc jelentette, ami a tervezôk dús fantáziájának megfelelôen hol hátul, hol oldalt, hol elöl jelent meg.

Az utóbbi idôben a szoknya kreációvá alakult. Divattervezôi feladattá vált a bôvítése oly módon, hogy megôrizze, illetve korrigálja az alakot. Manapság egyértelmûen a gazdagabb szoknyákat illik viselni, s a karcsúak megengedhetik, hogy ráncolt vagy rakott, nagyon nôies repülô szoknyában járjanak. A divatos sziluettre törekedve a csinos nôk is még csinosabbá szeretnének válni, amire a csípôn alul bôvülô szoknya alkalmas. Ez a bôvülés történhet egy-két rakással, plisszérozással, beékelt anyag hozzáadásával vagy lokniban szabással. Már annyi jelzés is elég, ha csak a bal lábnál dolgozunk be három-négy hajtást, a slicc helyére egy rakott betétet teszünk vagy diszkrét “alig- fodrocskát” adunk a szoknya aljához. Még mindig divatos a visszatûrt aljú buggyos szoknya, s lenge anyagból a hagyma szerkezetéhez hasonló, több egymásra boruló réteggel is szép vonalat alakíthatunk ki.

Mindez érvényes a rövid és hosszú szoknyákra is. Az általános szoknyahossz inkább térdig, térden alul érô, a nagyon mini a tinédzser korosztály kiváltsága. Groteszk ugyanis az úgynevezett “elöl múzeum, hátul líceum” látványa. Fiatalok esetében is rossz benyomást kelt a térden felüli hossz, ha a szoknya viselôjének az alkata nem illik a minihez.

Nyárára a hosszú fehér, hippi jellegû vászonszoknyák vagy a nagyon tarka anyagokból összevarrt cigányszoknyák lesznek továbbra is divatosak. Az idei év bejelentett újdonsága a hatvanas évek divatjának visszatérése: a lábszárközépig érô alsószoknyával viselt nagyon bô szoknya.

  • Egyes divatlapok a ceruzaszoknyát emlegetik.
  • A szûk mellé viszont valahova be kell építeni a bô ellentétét, a szûk szoknyához bô felsôrész illik, a bô szoknyát pedig szûk felsôrésszel egészíthetjük ki. Az összkép mindenképpen a szûk és bô ellentéte kell legyen, mivel a két elem erôsíti egymást.
  • Divatosnak mondják az emelt derékrészt is.
  • A mell alá felmagasított derékrészt a nagyon csinos nôknek ajánljuk, s az emelt derekat külön öv formájában is a szoknyára lehet fûzni. Továbbra is divat a széles öv, csak a csípôrôl egy kicsit fennebb kerül.

Mindezeken túl azt kell viselnünk, ami illik az alakunkhoz, ami jó és kényelmes számunkra, mert az az igazán szép, ami praktikus is egyben. A kényelmetlen ruhadarabot, amelynek kínos a viselete, nem lehet igazán szépnek tekinteni.

Rate this post